
Het woord is afkomstig van de Oude Grieken. Het is een samenvoegsel van palin (terug) en dromein (gaan, lopen), als men dit dus letterlijk vertaald krijgt men 'teruglopen'.
Het langste Nederlandstalige palindroom woord dat in het Guinness book of records heeft gestaan is koortsmeetsysteemstrook. Maar dit is niet het langste woord dat men al heeft gevonden er bestaan echter nog langere, onder andere droomnepparterreserretrappenmoord en deelkoortsmeetsysteemstrookleed.
In de Nederlandstalige woordenschat bestaan er veel palindromen, deze zijn meestal wel veel korter. De meeste zijn alledaagse woorden en sta je er niet eens bij stil, bv. neven, negen, redder, serres,...
Er bestaan niet enkel palindroom woorden. Men heeft in de geschiedenis al veel meer vormen hiervan gevonden. Zoals persoonsnamen, gedichten, zinnen,...
Bij zinnen heeft men de keuze of je alle letters moet spiegelen of de woorden.
'De mooie zeeman nam Anna mee', zei oom Ed. -> Hierbij zijn de letters gespiegeld.
Gieren kunnen goed vliegen; dat is waar, niet waar is dat vliegen goed kunnen gieren -> Hierbij zijn de woorden gespiegeld.
Eén van de bekendste palindromischtische gedichten die ooit geschreven is, is geschreven door Demetri Martin. Het gedicht telt 224 woorden.
In 1981 heeft 'Battus' een boek geschreven waarin hij allemaal palindromenische zinnen heeft geschreven. Hier staan ook andere bijzondere Nederlandse verschijningen in.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten